Är det någon skillnad på färsk och nypotatis?

Det finns ingen skillnad mellan nypotatis och färskpotatis, det är enbart skördetiden som bestämmer namnet. Den potatis vi äter till midsommar kallas färskpotatis och sedan får den namnet nypotatis fram till den 30 september. Sedan är det potatis som kan förvaras kallt under hela vintern som gäller. För att få det bästa resultatet när du ska koka färskpotatis bör du först skrubba dem och lägga dem i en kastrull med kallt vatten. Salt är viktigt att tillsätta, låt vattnet koka upp och låt sedan koka cirka 15 minuter. När du får igenom en gaffel eller en potatissticka utan motstånd är potatisen färdig. Lägg gärna i några dillkvistar när du kokar för lite extra kryddning. Om den får koka för länge faller den lätt isär.

Ta sedan bort dillkvistarna, klipp färsk dill och lägg på potatisen innan den serveras.

Ett annat sätt är att först koka upp vatten, häll på rikligt med salt, när vattnet kokat upp lägger du i potatisen och när potatisen flyter upp är den färdig. Efteråt tillsätter du lite dill för att få extra god smak och att de gör även att det ser snyggt ut. Servera gärna med en klick smör – då kommer potatisen att smaka ljuvligt.

När skördas de olika potatissorterna?

Alla höst- och vinterpotatisar börjar man skörda i september och oktober. Då har den mognat i jorden och med sitt lite hårdare skal är den då mer tålig att lagras. Efter skörden flyttas potatisen in på ett kyllager för att den ska hålla för matlagning hela vintern. Färskpotatisen skördas även under tillväxten medan bladen ännu är gröna, däremot får vinterpotatisen ligga kvar och mogna i jorden efter att bladen vissnat.

Primörpotatis och färskpotatis

Primörpotatisen är den första svenska potatisen och den kommer från Sydsverige. Den här sorten har förgrotts och är odlad under plast eller väv bara för att man ska kunna säkerställa att den kan skördas tidigt. Den har inte uppnått fullständig mognad och det är därför den har ett väldigt tunt skal. Den är mycket känslig och klarar inte av någon längre förvaring.

Den traditionella potatisen kallas för färskpotatis. Den ska vara färdigodlad till midsommar för att man ska kunna njuta av den tillsammans med sin sill. Det är en tradition som ingen i Sverige vill vara utan. Färskpotatisens skal är lätt att avlägsna utan att behövas skalas och säljs direkt efter att den är upptagen.

Det som primör- och färskpotatis har gemensamt är att de är snabbväxande och har högre vattennivå än höst- och vinterpotatisen har.