Fakta om nypotatis

Potatis är väl bara potatis, tänker många men det finns otroligt många sorter och de olika potatissorterna passar till olika maträtter eller kan tillagas på olika sätt. Vad potatisen lämpar sig bäst till beror på om det är en fast eller en mjölig sort. Det här om att skala potatisen innan den kokas eller om den bör kokas med skalet på finns det olika åsikter om. När är potatisen nyttigast? Om den kokas med eller utan skal? Enligt de lärda så innehåller skalet många näringsämnen, men det kan även lätt samlas miljögifter på ytskiktet. Ibland när du köper potatis ser du att den är grönaktig och då har knölarna utsatts för solljus och skalet har börjat producera klorofyll, därav den gröna färgen. Då produceras även solanin och därför bör man inte äta grön potatis.

Var är egentligen potatis?

Potatis är faktiskt en flerårig ört som har parflikiga blad. Här i Sverige fryser potatisen bort på vintern om den inte skulle bli skördad och då blir den bara ettårig. Plantan brukar bli mellan 30–80 cm hög. De ätbara stamknölarna växer under marken och är oftast vita, gula eller rosa. Däremot kan skalet variera mer i färg.

Ordet potatis

Namnet potatis kommer via engelska potatoes från spanskans patata och det är en sammanslagning av namnet på sötpotatis batata och papa som är den vanligaste benämningen i spansktalande länder.

I norra och sydligaste Sverige säger man ofta jordpärlor eller pärer, i Östergötland kallas det pära. I Sydsverige säger man ibland även pantofflor eller knudor, kommer troligen från det tyska ordet för potatis: kartoffel.

Lite historia om potatis som livsmedel

Potatisen har sitt ursprung i Sydamerika och där har man odlat potatis sedan många tusentalsår tillbaka, redan innan Kristi födelse. År 1530 upptäcktes potatisen i Peru av en spanjor och 1539 förde han den till Spanien. Hur potatisen kom till Sverige vet man inte exakt, men många tror att den kom hit genom hemåtvändare som varit med i trettioåriga kriget. Potatisen blev populär här i Sverige under 1800-talet och då inte som maträtt utan man gjorde brännvin på den.

Olika definitioner på potatis

Det finns olika definitioner på potatis och det är Svensk Matpotatiskontroll som har satt dess och det beroende på tiden för dess skörd.

* Primörpotatis: Är den sort som förgrotts och odlats under plast eller väv och som skördas med grön blast och omoget skal.

* Färskpotatis: Är den sort som skördats för en fullständig mognad och säljs direkt efter att den tagits upp och skalet avlägsnas lätt. Färskpotatis är den benämningen potatisen får ha till midsommar, sedan blir benämningen nypotatis till 30 september. Just färskpotatisen anses som en delikatess och den första skörden får man ofta betala flera hundra kronor per kg för. Men precis till midsommar kan man köpa potatisen för endast runt en krona kilot.

* Sommarpotatis: Är den sort som skördats nästan skalmogen eller helt skalmogen och den säljs direkt efter skörd.

* Vinterpotatis: Benämning på den potatis som mognat och bildat ett fast skal och kan lämpligtvis lagras innan försäljning.