Nypotatis är ett måste till midsommar

Under 1900-talet kom den menyn som vi än idag äter: Sill, färskpotatis och jordgubbar med grädde. Nu är färskpotatis och sill ett måste på midsommarafton, gärna matjessill. Även andra sillsorter går bra och silltårta är inte dumt det heller. Att ha färskpotatis i en vanlig sallad med tomater, gurka, fetaost, rädisor och isbergssallad är också något som börjar bli vanligare. Det kan man ha på kvällen, genom att då använda den potatis som blev över efter sillunchen. Du kan äta salladen som den är eller ha något grillat till beroende på vad just du tycker om att äta.
Precis lagom till midsommar brukar färskpotatisen vara extra billig och dagarna innan kan du köpa potatisen för en krona kilot. Då är det bäst att passa på för det går åt mycket färskpotatis till midsommar.
Alternativ till sill
Nu är det ju så att vissa inte tål sill, några som inte tycker om det eller helt enkel tröttnat på det. Vad kan man då använda färskpotatis till? Numera hittar du många intressanta och goda recept på nätet som du kan prova istället.
Om du är vegetarian kan du göra en annorlunda sallad än den som beskrevs ovan. En krämig potatissallad med haloumi till exempel. Du blandar färskpotatis med dill, crème fraiche, salt, peppar, sockerärter och rödlök. Som tillbehör har du haloumi, röd mangold, rostade solroskärnor och olja.
Kycklingfilé med potatis- och sparrissallad är även något som är smidigt om du inte vill äta sill. Du kan lägga kycklingfilén i marinad över natten för att sedan steka eller grilla den. Ät den tillsammans med en sallad som består av färskpotatis, sparris, färsk lök och cocktailmozzarella. Du kan även kombinera din sallad efter egna önskemål. Det finns oändliga recept på färskpotatis så det finns säkert något som passar dig och ditt sällskap. Lite fantasi är allt som behövs.
Midsommarfirande i Sverige i historien
Midsommar är den största sommarfesten i Sverige. Förhoppningsvis har värmen kommit, det är ljust länge om kvällarna och solen går upp tidigt. Denna högtid har lång tradition, men sederna har förändrats. Från början i Sveriges bondesamhälle förknippades midsommar med kärlek, erotik och ungdomarna dansade fram till gryningen. Idag är det mer en stor folkfest som firas på lite olika sätt runt om i landet. Bland annat med majstångsresning, fem-kamp och andra roliga aktiviteter.
Vad man åt förr i tiden?
Maten skulle vara festlig och varierades beroende på var i Sverige man bodde. Enligt Nordiska museet åt man ofta fisk, men även kött. Vitgröt var också vanligt förr i tiden, en finare gröt som kokades på mjölk och inte vatten. Vetemjöl eller korngryn använde man sig av först, sedan blev det risgryn.