Olika sorters nypotatis

Om du vill ha egenodlad färskpotatis till midsommar bör du börja förgro den i april. Det finns många olika potatissorter och här tar vi upp några av dem och vad de används bäst till.

De mest populära sorterna är Rocket och Minerva, de är även de tidigaste sorterna. Det finns också äldre potatissorter som fortsätter att vara väldigt omtyckta: Early Puritan, King Edvard och Maris Bards är några av dem. Vissa av de nya sorterna är lite mer motståndskraftiga vilket lämpar sig perfekt för hobbyodlare. Dessa är: Princess, Swift, Amandine Pentland Javelin, Asterix, Fakse, Roda och Cherie.

Amandine

En prisad färskpotatis är den populära franska delikatesspotatisen Amandine, som även blev vald 2011 till årets potatis. Den har ett tunt skal och formen är avlångt, köttet är fast och vitgult. Potatisen har en fin god smak och odlas oftast som färskpotatis. Den är lättodlad, men går också att lagra om den skördas lite sent. Amandine är till exempel god att ugnsrosta, men också goda att krossa. Koka dem först och låt dem svalna av, lägg sedan alla på en ugnssäkerplåt, gör ett lätt kryss över varje med en kniv, tryck ner potatisen med en träslev så att de krossas lite lätt. Krydda med en nypa rosmarin, salt och på med olivolja. Gott till stekt kött eller lax och med rostad vitlökskräm som tillbehör.

Asterix

En färskpotatis som är fast och god är Asterix, sorten härstammar från Holland och är oval till formen med rött skal. Den är populär både av fritids- och yrkesodlare. En höstpotatis som tycker om soligt läge och väldränerad jord. Denna potatis har bra kokegenskaper och kan användas till i princip allt. Den är motståndskraftig mot mörkfärgning och har låg stärkelsehalt. Potatisen blommar med violetta små blommor på stadiga stjälkar. Den här sorten passar bäst att koka, steka rå, eller använda som bakpotatis. Asterix är även god att ugnsteka och klyfta som tillbehör till grillat kött.

Early Purtitan

Detta är en välkänd färskpotatis med god smak och som många föredrar till midsommar. Den importerades till svensk mark på början av 1900-talet, är ursprungligen från Nordamerika och är dessutom den allra första färskpotatisen som odlades fram i Kullabygden. Den ger runda knutar, skalet är gult och köttet är vitt. Smaken är något mjölig och den är tyvärr mottaglig för vissa sjukdomar.

Går bra att göra raggmunk på och krämiga potatissallader, gärna med gräddfilssåser.

Linzer delikatesspotatis

Är en potatissort med tunt skal som odlades fram i Österrike runt år 1975. Den är päronformad, har gulaktigt skal och en ljusgul färg på sitt kött. En uppskattad potatissort på grund av sin mjöliga men ändå fasta och goda konsistens. År 2012 blev den utsedd till att få titeln som årets potatis. Passar ypperligt bra till olika potatissallader.

Maria

En populär färskpotatis, som tillhör en av de tidigare sorterna. Det är en gammal svensk potatis med bra smak och den är ett populärt val bland hobbyodlare i landet. Den är oval i formen, har ljusgult skal och köttfärgen är även den gul. Maria blev registrerad 1971, den är resistent mot att drabbas av potatiskräfta och kan även i viss mån vara resistent mot skorv, nematoder och bladmögel. Odlas mest i mellersta delarna av Sverige, men förekommer också i söder och kan konsumeras ända fram till jul. Maria färskpotatis passar bra till lax i folie som man sedan kan grilla.