Recept med nypotatis

Tips på goda recept med nypotatis

Visst är väl färsk- eller nypotatis som det också heter gott? Det är egentligen samma potatis, den enda skillnaden är att det kallas för färskpotatis till midsommar och efteråt nypotatis till 30 september.

Krispig sallad med peppriga smaker som hör den svenska sommaren till

Ingredienser:

8 portioner för buffé

* 1000 gram tvättad färskpotatis

* 6 till 8 salladslökar

* En påse rucola

* En halv gurka

* Gräslök

* En knippa rädisor

* 350 gram rökt hackad skinka

Krämig salladsdressing

* 4 matsked lätt matlagningsgrädde

* 2 tesked senap

* En halv tesked havssalt

* En nypa svartpeppar

Tillagning

  1. Skrubba och skölj potatisen, dela alla i stora halvor, är dem stora gör då kvartar. Potatisen ska sedan kokas mjuk i vatten med mycket. Stick med en potatissticka för att se när de känns färdiga.
  2. Skär salladslöken i slantar. Kärna ur gurkan och skala den. Dela den sedan på mitten och skär den i mindre skivor, ungefär 1 centimeter tjocka. Skölj av rädisorna och rucolan i svalt vatten. Hacka sedan även slantar av rädisorna.
  3. Blanda ihop allt grönt tillsammans med all potatis i en större bytta. Hacka skinkan i småbitar och blanda ner i bunken.
  4. Vispa sedan grädden lätt och blanda i senapen, salt och peppar. Häll dressingen på salladen och rör om.

Potatissallad med rostbiff, äpple och pepparrot

Detta recept är från mästerkocken Marcus Aujala och det tar bara 10 minuter att göra. Perfekt till fredagsmyset när man kommit hem från veckans jobb och inte vill lägga ner någon längre tid på matlagning.

Ingredienser:

* 600 gram kokt potatis

* 1 röd lök

* 1 kruka bladpersilja

* Ett halvt rött äpple

* Ett halvt grönt äpple

* 2 deciliter matyoghurt

* 2 matsked vitvinsvinäger

* Salt

* Svartpeppar

* Färskriven pepparrot

* 400 gram skivad rostbiff

Tillagning

  1. Skala och strimla rödlöken.
  2. Skölj, kärna ut och tärna äpplena.
  3. Skala och skiva den kokta potatisen.
  4. Plocka persiljan.
  5. Marinera löken i vinäger i 5 min.
  6. Blanda yoghurten och smaksätt med salt och peppar.
  7. Blanda eventuellt alla ingredienser och krydda mer.
  8. Riv över rikligt med pepparrot och servera salladen med rostbiffen.

Gubbröra med färskpotatis

Även den här rätten är snabb, enkel och god. Gubbröran slår aldrig fel. Receptet har kocken Filip Fastén gjort.

Ingredienser

* 200 gram matjessill

* 1 bunt gräslök

* 1 knippa dill

* 3 matsked rom

* 1 stor rödlök

* 1 deciliter gräddfil

* 2 ekologiska ägg

* En halv citron

* 400 gram färskpotatis

Tillagning

  1. Koka potatisen och äggen, äggen ska kokas tills de är hårdkokta.
  2. Hacka upp rödlöken.
  3. Strimla sillen i en centimeter tjocka bitar.
  4. Hacka gräslök och dillen.
  5. Blanda allt i en bunke med gräddfil, rom och pressa citronhalvan över.
  6. Kyl ner äggen och hacka dem i bitar.
  7. Blanda sedan ner de hårdkokta äggen och servera det tillsammans med färskpotatisen.

Det finns hur många, goda och lätta rätter som du kan göra med färsk- eller nypotatis. Du hittar recept på nätet, kanske tips från någon arbetskamrat eller så är du påhittig själv.

Recept med potatis är ofta enkla och goda, bara du har lite tillbehör som piffar till.