Tips på olika sätt du kan göra rent eller skala din färskpotatis och nypotatis

potatis

Potatis är en mångsidig rotfrukt som kan användas i många olika maträtter med eller utan skal. Ett av dom vanligaste sätten att förbereda sin potatis brukar vara att skala den. Men när det kommer till färskpotatis eller nypotatis så finns det några andra saker som man kan göra.

Här nedan kan du läsa lite mer om vad färskpotatis och nypotatis är. Vi kommer också att dela med oss av några tips på hur du kan förbereda din potatis innan du tillagar den.

Vad är färskpotatis och nypotatis?

Det man kallar för färskpotatis och nypotatis är en och samma potatissort som har fått två olika namn beroende på vilken tid på året dom skördas. Denna populära och goda potatissort är något dyrare än vanlig potatis och äts oftast under högtider på sommaren som midsommar eller på kräftskivan.

Nypotatis eller som den är mer känd som färskpotatis är just vad den kallas, en färsk potatis. Detta betyder att den inte torkas som vanlig potatis och måste därför konsumeras snabbare än vanlig potatis då den inte håller lika länge.

Odlingen av färskpotatis påbörjas i april och tar cirka 3 månader innan den är redo att skördas. Nypotatisen är den andra skördningen som skördas senare på året i slutet av sommaren.

Vad är det för skillnad mellan vanlig potatis och färskpotatis?

Färskpotatis är en potatissort som nyligen har skördats och som ännu inte har torkat medans den vanliga potatisen torkas och säljs året runt. Den skiljer sig från den vanlig potatisen eftersom den vanligtvis är mindre till sin storlek, har inte lika mycket stärkelse i sig och har en fastare konsistens.

En annan sak som skiljer sig mellan vanlig potatis och färskpotatis är priset. Då denna potatis bara odlas under en kort period och inte torkas så blir priset högre då efterfrågan är stor och utbudet litet.

Våra tre bästa tips på hur du skalar eller gör rent din färskpotatis

När det kommer till färskpotatis så spelar det ingen roll om du tillagar den med eller utan skal då skalet är så tunt. Dock om du inte köper en färdig sköljd färskpotatis så kan det vara bra att tvätta potatisen då den oftast är jordig.

Här är tre tips på hur du kan göra:

  • Skölj och skala färskpotatisen

Ett sätt som man kan förbereda och göra rent sin färskpotatis på är att skölja den och skala med en potatisskalare. Detta sätt är bra om du inte vill ha med skalet och vill att det ska gå fort att få din potatis ren från jord.

Dock så är färskpotatis mindre i storleken så risken att man tar bort en större del av potatisen. Så då kan det vara bra att köpa lite mer så att det räcker till alla.

  • Skrubba färskpotatisen

Det andra sättet man kan förbereda sin potatis på är att skrubba den. För att skrubba sin potatis så kan man använda en ren borste eller diskborste.

Fördelen med att skrubba sin potatis är att du får bort all jord och smuts samtidigt som du tar bort det yttersta lagret av det tunna skalet. Nackdelen med denna metod är att det tar lite tid.

  • Använd en högtryckstvätt

Det sista tipset som vi kan dela med oss av är du använder en högtryckstvätt. Med det höga trycket och vattnet så sköljer man enkelt bort alla jord och smuts.

Potatisen behåller sitt skal och det går fort att göra rent med högtryckstvätten. Så om du vill spara tid så är detta ett alternativ.